Boonen weer betrapt op cocaïne

Belgische media melden dat wielrenner Tom Boonen wederom is betrapt op het gebruik van cocaïne. Boonen zou zijn betrapt bij een dopingcontrole van de Vlaamse Gemeenschap op 24 of 25 april. Twee weken daarvoor won hij overigens Parijs-Roubaix.

Vorig jaar werd Boonen ook al betrapt op cocaïnegebruik en bezit van xtc. Hierdoor mocht hij niet starten in de Tour de France. Boonen bekende schuld, maar kreeg verder geen straf. De raadkamer van de rechtbank in Turnhout zei dat Boonen door alle aandacht in de media en zijn uitsluiting van de Tour al genoeg gestraft was.

Gisteren heeft het parket van Turnhout huiszoeking gedaan bij de renner. Boonen is inmiddels ook al een eerste keer verhoord. Omdat de controle buiten competitie plaatsvond, kan de Vlaamse Gemeenschap geen straf opleggen. Het parket van Turnhout kan Boonen overigens wel strafrechtelijk vervolgen.

De advocaat van Tom Boonen, Luc Deleu, heeft vanmorgen tegen de Vlaamse omroep VRT gezegd dat de wielrenner diep in de put zit. "Er valt niets te ontkennen. Dit is een juridisch en menselijk probleem," aldus Deleu, die zei dat de omstandigheden waarin Boonen zijn toevlucht nam tot de harddrug te vergelijken zijn met vorig jaar.

"Ik heb er geen echte verklaring voor, tenzij deze: hoe groot een kampioen ook is, voor een mens blijft het blijkbaar moeilijk om van de verboden vrucht te blijven. Het is de zwakheid van de mens, die hoogtes en laagtes beleeft."

Patrick Lefevere, ploegleider van Tom Boonen bij Quick-Step, is diep ontgoocheld. "Ik weet niet goed wat te zeggen. Je kunt je inbeelden dat ik niet sta te dansen in mijn living. Ik ben diep ontgoocheld," aldus Lefevere die nog niet officieel op de kwestie wil reageren. "Ik wil eerst met de hoofdsponsor gesproken hebben. Bovendien wil ik me niet laten leiden door woede. Ik probeer de gevolgen in te schatten."