Voetbal: Uitslag Chelsea - Barcelona

Barcelona heeft ten koste van Chelsea de finale van de Champions League gehaald. Diep in blessuretijd scoorde Iniesta het beslissende doelpunt.

Barcelona begon goed aan de wedstrijd en nam meteen na de aftrap het initiatief met een paar kleine kansjes. In de negende minuut viel plotseling de 1-0 uit een schitterend afstandschot van Essien. Hij kreeg de bal wat gelukkig aangespeeld en haalde vol uit. Valdés sprong nog goed naar de bal, maar het mocht niet baten.

Barcelona begon vervolgens de jacht op de gelijkmaker, maar het schortte in de afronding. Chelsea kreeg steeds meer vertrouwen en begon steeds meer te drukken, wat resulteerde in een paar goede kansen. In de drieentwintigste minuut beging Alves een overtreding op Malouda in het strafschopgebied en zou het team van Guus Hiddink een penalty moeten krijgen. De Noorse scheidsrechter zag dat echter anders en de Engelsen kregen een vrije trap. De bal bleef hierop hangen rond het doel van Barcelona. De Catalanen kwamen maar met moeite onder de druk uit, maar konden in de rest van de eerste helft geen potten breken. Dat was vooral te danken aan het spel van Chelsea dat Barcelona niet hun favoriete spel liet spelen.

Het begin van de tweede helft was vrijwel een kopie van het begin van de eerste helft. De Engelsen wachtte af en Barcelona ging op zoek naar de gelijkmaker. Gaanderweg dutte de wedstrijd weer in. In de eenenvijftigste minuut kreeg Drogba een grote kans op de 2 – 0, maar Valdés had alweer een uitstekende redding en voorkwam de treffer. Dit schudden de Catalanen wat wakker en ze begonnen een hoger tempo te spelen. In de vijfenzestigste minuut zag de scheidsrechter een overtreding van Abidal op Anelka en gaf de speler onterecht de rode kaart. De vrije trap van Lampart die hierop volgde, ging ver naast.

Barcelona was geen schim van de afgelopen wedstrijden. Maar Chelsea sprong slordig om met de kansen die ze kregen en bleek niet ten koste van alles met grotere cijfers te willen winnen. Ver in blessuretijd toverde Iniesta nog een duiveltje uit zijn hoed en scoorde toch de 1-1 in de drieennegentigste minuut. Chelsea zette nog aan voor een slotoffensief, waarbij zelfs Cech mee naar voren ging, maar het mocht niet baten. Door het late doelpunt van Iniesta is Barcelona door naar de finale, omdat uitdoelpunten zwaarder tellen bij een gelijkspel. In de finale zal men Manchester United treffen dat gisteren won van Arsenal.

Karakteristieken

Chelsea FC (ENG) - Barcelona FC (SPA) 1-1
9’ Mickaël Essien 1-0
93’ Andrés Iniesta (Lionel Messi) 1-1

Toeschouwers: 41.000
Scheidsrechter: Tom Henning Øvrebø (NOO)
Stadion: Stamford Bridge, Londen
Gele kaart: Alex, Drogba, Essien, Ballack (Chelsea), Alves, Eto'o, Iniesta (Barcelona)
Rode kaart: Abidal (Barcelona)

Opstellingen

Chelsea FC: Cech; Bosingwa, Alex, Terry, A.Cole; Essien, Ballack; Anelka, Malouda; Lampard; Drogba (Belletti/72)

Barcelona FC: Valdés; Alves, Piqué, Touré, Abidal; Busquets (Krkic/85); Xavi, Keita; Messi, Eto'o(Gudjohnsen/96), Iniesta (Sylvinho/97)