Bloggen bloedlink in Birma

Het is geen pretje om een blog te onderhouden als je in Birma woont. Het Aziatische land is het slechtste land ter wereld om een blogger te zijn, zo stelt een rapport van de internationale persorganisatie CPJ. Birma gooit hoge ogen vanwege het militaire regime dat de toegang tot internet beperkt en de hoge gevangenisstraffen die er staan op het publiceren van kritisch materiaal. Zo zit de Birmese blogger Maung Thura momenteel een celstraf van 59 jaar uit wegens het online zetten van beeldmateriaal over de cycloon Nargis.

Op de tweede plaats in de lijst vinden we Iran, waar je vooral kwaad bloed zet door te bloggen over religieuze kwesties. Ook Cuba (houdt momenteel 21 bloggers gevangen), China (heeft het grootste internetcensuurprogramma ter wereld) en Egypte (arresteerde vorig jaar alleen al honderd bloggers) komen voor in de lijst.

De top 10:

1. Birma
2. Iran
3. Syrië
4. Cuba
5. Saoedi-Arabië
6. Vietnam
7. Tunesië
8. Turkmenistan
9. China
10. Egypte

'Bloggers vormen de voorhoede van de huidige informatierevolutie', zo stelt de organisatie. 'Wat je in toenemende mate ziet is dat regeringen over gaan tot het gevangennemen van bloggers als ze ze niet op andere manieren af kunnen stoppen. Dit baart ons zorgen.'


Bloggen bloedlink in Birma  (foto: DAG)