'Twitter is een sekte'

60 procent van de mensen die zich aanmeldt op berichtendienst Twitter haakt binnen no-time weer af. Dat bleek afgelopen week uit Amerikaans onderzoek. Dat verbaast De Pers-journalist Mark Koster helemaal niet. "De inhoud van de berichten is toch niet sterk genoeg. Als teveel mensen hun egocentrische leventje aan je opdringen, dan is het niet interessant", zo zei hij gisteravond in FOK!radio. Overigens zit hij zelf ook op Twitter. "Ik gebruik het als informatiebron, maar meer ook niet."

Koster is geen fan van Twitter. "Ik had wel wat meer stoute dingen verwacht, zoals: ik heb net iets met mijn vriendin uitgevreten. Maar ze zeggen nu 'ik drink koffie' of 'ik ga slapen'. Dus het mag van mij wel wat spannender. Maar het zijn hele aardige, fatsoenlijke mensen. Hoger opgeleid vaak en een beetje links van het midden. Het zijn mensen die het wel prettig vinden om bij een groep te horen. Het is een soort sekte; de mensen doen net of ze elkaar kennen, maar hebben elkaar nog nooit gezien."

Internetjournalist Jaap Stronks is het helemaal niet met hem eens. "Ik hou me professioneel bezig met nieuwe media. Om te netwerken en aan opdrachten te komen vind ik het heel handig. Maar ook om kleine dingetjes te Twitteren, zoals over de nieuwe cd van Johan. Dan blijkt Johan ook Twitter te hebben en kun je met ze communiceren. Oftewel: je kunt met gelijkgestemden praten over dingen die je interesseren." Stronks vergelijkt het met FOK! "Het is een beetje als lullen op de Frontpage of in het Onzin-forum. Ik heb zelf ook een tijdje op FOK! gezeten."

Eerder noemde Koster Twitter 'mindmasturbatie' omdat Twitteraars teveel met zichzelf bezig zijn. "Deze opmerking zal me wel niet in dank worden afgenomen, maar er zitten relatief veel vrouwen op Twitter die lekker met hun eigen leventje bezig zijn. Je hebt nu veel van die vrouwenblaadjes die het goed doen, en in die hoek zit het een beetje." Volgens Jaap Stronks bedrijft Mark Koster luie journalistiek. "Twitter wordt juist veel pittiger. De jongens van GeenStijl zitten er ook op, net zoals columnist Luuk Koelman en hoofdredacteur Jan Dijkgraaf van HP/De Tijd die heel scherp zijn. Voor de rest had Koster al kritiek toen hij net tien berichten op Twitter had gezet. En dat werkt niet. Het kost wel even tijd voordat je mensen krijgt die je gaan volgen."

En dat is ook de reden dat uit onderzoek blijkt dat 60 procent van de mensen afhaakt nadat ze zich geregistreerd hebben op Twitter, denkt Stronks. "Bij Hyves maak je een profieltje aan en je wordt vrienden met je vrienden. Dat kost niet zoveel tijd. Bij Twitter is het alleen maar communiceren en dat moet je dus regelmatig doen. Er zitten veel hoger opgeleiden op en die verwachten wel wat van je. Je moet er wat tijd in stoppen."

De toekomst van Twitter is nog ongewis, volgens Koster. "Het is nog maar helemaal de vraag hoe de eigenaren van Twitter er geld aan verdienen." Volgens Jaap Stronks is dat niet waar. "Twitter heeft al een paar keer een aanbod van een paar miljoen gekregen en afgeslagen omdat ze kansen genoeg zien om geld te verdienen. Twitter heeft een real-time zoekmachine waar ze denken geld mee te kunnen verdienen. Youtube maakt ook verlies, maar dat is nog geen reden om de videosite te bekritiseren."

Overigens schijnt Twitter volgens Koster wel spannend te zijn in de 'DM', de direct messages. "Daar schijnt wel meer te gebeuren met dates en flirts. Dus als het leuk wordt, dan kunnen we het niet zien." Koster denkt er al een tijdje over om een soort 'underground-twitter' te starten waarin mensen allemaal spannende berichten gaan plaatsen. "Maar het komt er steeds niet van. Kan FOK! niet iets doen?"

FOK!kers reageren wisselend op Twitter. Toch geeft 35 procent van de luisteraars van FOK!radio in een speciale poll (rechts onder in beeld) aan wel Twitter te hebben. 49 procent maakt geen gebruik van de berichten-dienst. 16 procent heeft geen idee wat Twitter eigenlijk is.

De gesprekken met Mark Koster en Jaap Stronks terug luisteren kan hier. Stronks geeft ook nog wat tips over hoe je een succesvol Twitter-account kunt krijgen.