Effect van koffie onderzocht

Ben je een fervent koffiedrinker? En heb je last van vermoeidheid of zeurende hoofdpijn als je een dag geen koffie of andere drank met cafeïne drinkt? Wetenschappers hebben ontdekt waar dat aan ligt.

Wetenschappers van de University of Vermont en de Johns Hopkins School hebben de hersenactiviteit gemeten van proefpersonen die dagelijks koffie drinken. Tijdens het onderzoek kreeg de helft van de proefpersonen een capsule met cafeïne, de andere helft kreeg een placebo . Naast de hersenactiviteit van de proefpersonen, is ook de bloedtoevoer gemeten en hebben de proefpersonen vragen beantwoord over hoe ze zich voelden.

Bij de mensen die geen cafeïne kregen werd een sterkere bloedtoevoer naar de hersenen gemeten. De onderzoekers menen dat dit verklaart waarom mensen hoofdpijn krijgen bij gebrek aan cafeïne. De meting van de hersenactiviteit liet bij deze groep meer thetagolven zien. Deze golven worden vooral waargenomen bij (dag)dromen. Dit verklaart dat de proefpersonen zich moe en suf voelden.

Opvallend is verder de conclusie dat cafeïne volgens de onderzoekers helemaal niet helpt om beter te presteren. Ze zagen namelijk geen verschil in prestatie tussen de groep die cafeïne gebruikte en de groep die de placebo kreeg.


Verklaring voor effecten van koffie gevonden.

Zie ook de discussie op ons forum over het nodig hebben van cafeïne.