3,5 jaar cel en tbs voor 'beestachtige' moeder

Harriët P. (34) uit Veendam moet 3,5 jaar de cel in. Ook krijgt ze tbs met dwangverpleging. De vrouw probeerde vorig jaar haar 14-jarige dochter te vermoorden. De stiefvader van het meisje, de 39-jarige Peter O., moet zeven jaar zitten. Ook hij krijgt tbs met dwangverpleging.

De straffen zijn hoger dan de eis die het Openbaar Ministerie (OM) twee weken geleden oplegde: vijf jaar cel en tbs. Volgens de rechtbank voldoet die strafeis niet aan de feiten.

Harriët en Peter stopten de 14-jarige Natasja zo lang in een vrieskist dat ze bewusteloos raakte door zuurstofgebrek en onderkoeling. De twee bonden haar ook vast op een tafel en dienden haar stroomstoten toe. Ook gooiden ze kokend water over haar heen en sloten ze haar geregeld op in haar slaapkamer, waarvan aan de binnenkant de deurklink was verwijderd zodat ze niet kon ontsnappen. Ze dwongen het meisje verrotte kaas vol vliegen, rode pepers en haar eigen braaksel en ontlasting te eten. Ook stopten ze een naaktslak in haar slip en vertelden haar dat het een bloedzuiger was.

De officier van justitie sprak tijdens de zitting van 'een opeenvolging van sadistische, beestachtige en kwaadaardige daden', en voegde toe dat de mishandelingen niet zouden misstaan in een horrorfilm.

De martelingen vonden plaats in Veendam, in het ouderlijk huis van het meisje. Na twee weken slaagde het kind erin alarm te slaan. In het ziekenhuis bleek ze zwaar onderkoeld en ondervoed te zijn. Ook had ze tweedegraads brandwonden. Toen de politie stiefvader Peter wilde meenemen, dreigde deze zijn zoontje van veertien maanden te zullen doodknijpen. Een arrestatieteam kon dat voorkomen.

Het gezin met vier kinderen stond al jaren onder toezicht van hulpverleners. Beide ouders gebruikten veel speed; in het weekeinde, als de hulpverlening er niet was. Drie van de vier kinderen waren uit huis geplaatst wegens verwaarlozing. Toen de 14-jarige dochter eind december 2007 weer thuiskwam, begonnen de verdachten zich aan haar te ergeren. Ze zou niet luisteren, verliefd zijn op haar stiefvader en de twee uit elkaar willen drijven. Ook zou Natasja volgens haar moeder en stiefvader 'verkeerd kijken'.


3,5 jaar cel en tbs voor 'beestachtige' moeder  (foto: DAG)