Polen stuurt gevangenen naar Auschwitz

Polen wil gevangenen naar het voormalige concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz sturen in het kader van hun resocialisatie. Het gaat om een door het landelijke gevangenisbestuur geplande shocktherapie, meldde de Poolse krant Gazeta Wyborcza vandaag.

De gevangenen moeten zich ervan bewust worden waar kwaad toe kan leiden, aldus een woordvoerder van het gevangenisbestuur. "Geweld en vervolging kunnen een verschrikkelijk systeem tot gevolg hebben."

In Auschwitz werden tussen 1940 en 1945 meer dan een miljoen mensen omgebracht door de nazi’s. Veruit de meeste slachtoffers waren Joden. Het kamp staat symbool voor de Holocaust, de massale moord op Joden in de Tweede Wereldoorlog.

Tijdens het verplichte eendaagse bezoek krijgen de gevangenen een rondleiding door het kamp, dat uit het oorspronkelijke kamp Auschwitz I, het vernietigingskamp Auschwitz II (Birkenau) en het werkkamp Auschwitz III (Monowitz) bestaat. Ook zijn er lezingen, een film en een seminar gepland. De deelnemers krijgen informatie over de gaskamers, de openbare terechtstellingen en de medische experimenten die op de kampbewoners werden uitgevoerd.

Voor het resocialisatieproject worden gevangenen geselecteerd die al het grootste deel van hun straf hebben uitgezeten.