Regels voor natuurfotografen

In het programma Vara's Vroege Vogels werd gisteren de code voor natuurfotografie gepresenteerd. Het doel van de gedragsregels is om erge verstoringen in de natuur te voorkomen. Het komt namelijk steeds vaker voor dat fotografen heuse dierenbeulen worden voor een mooi kiekje.

Niet zelden worden vlinders in de koelkast gestopt, zodat ze niet wegvliegen of kikkers vastgeplakt zodat ze niet snel voor de 'klik' wegspringen. Natuurfotografen klimmen in bomen om in nesten te kijken, vertrappen planten of voeren kroketten aan jonge vosjes. Een mooie foto gaat voor alles: ook voor de natuur.

Digitale fotografie
Vroege Vogels ziet een sterke groei van natuurfotografie door de komt van de digitale camera en mobiele telefoons met een fotofunctie. De regels voor natuurfotografie zijn nergens echt vastgelegd. Verschillende organisaties en websites hanteren verschillende regels. De bedoeling van de Vroege Vogels Fotocode is duidelijkheid te verschaffen. Iedere website mag deze regels ook overnemen. Zo ontstaat er wellicht meer duidelijkheid voor de fanatieke (hobby)fotograaf.

'Gij zult niet verstoren' 
"Vroege Vogels heeft regelmatig aandacht voor deze zaken (verstoring van de natuur, red.), maar we willen niet alleen onze afkeuring uitspreken maar ook een eenvoudig reglement aanbieden,” aldus eindredacteur Joost Huijsing. Er is namelijk maar één gebod voor natuurfotografen en -filmers: 'Gij zult niet verstoren'. Om dit gebod handen en voeten te geven, heeft Vroege Vogels dit gebod geconcretiseerd via een lijst met tien gedragsregels. 

"Ook voorstellen voor wijzigingen en aanvullingen zien we graag tegemoet. De tien geboden uit de Bijbel verander je niet gauw, maar natuurfotografie is een snel groeiende hobby waarin veel gebeurt. Ook de techniek kan veranderingen van de regels op termijn nodig maken. Alles om de verstoringen binnen de perken te houden."

De gedragscode is hier te vinden. 

Met dank aan KritischeMassa voor de submit.