'Betalingen farmaceut openbaar'

Minister Ab Klink (Volksgezondheid) wil meer openbaarheid van financiële relaties die geneesmiddelenfabrikanten hebben, desnoods in de vorm van een wet. "Er moet open kaart worden gespeeld. Dat is in ieders belang", aldus de CDA-minister in een interview met Trouw.

Klink wil een regeling zoals ze dat in Amerika hebben. Daar moeten farmaceutische bedrijven in sommige staten tot in detail opgeven hoeveel geld, cadeaus, congresbezoeken of maaltijden ze aan artsen en wetenschappers hebben gegeven. Amerika stemt waarschijnlijk dit jaar ook over de Physicians Payment Sunshine act, een wet die fabrikanten verplicht alle betalingen aan artsen openbaar te maken.

Als het aan Klink ligt komt een vergelijkbare wet als de Physicians Payment Sunshine Act ook in Nederland. Hij verwacht bij de invoering hiervan geen weerstand van de farmaceutische industrie; enkele  farmaceutische bedrijven hebben al aangekondigd de betalingen aan artsen publiek te willen maken. Hoewel Klink meer ziet in een wettelijke regeling, wil hij in eerste instantie kijken wat zelfregulering in deze kan betekenen. "Transparantie biedt geneesmiddelenfabrikanten de mogelijkheid te illustreren dat ze niet met duistere praktijken bezig zijn", aldus Klink.