Overval museum: 2 schilderijen weg

Het Scheringa Museum voor Realisme in Spanbroek is vanavond overvallen door meerdere personen. Zij hebben twee belangrijke kunstwerken buitgemaakt: 'Adoloscence' van Salvador Dali uit 1941 en 'La Musicienne' van Tamara de Lempicka uit 1929.

Vanmiddag drongen een aantal gewapende mannen het museum binnen waarna ze de receptioniste en een bewaker bedreigden. Al snel liepen zij door naar een zaal in het museum waar ze de twee werken van de muur afhaalden. De daders zijn in een zwarte auto, vermoedelijk een Volkswagen Golf, gevlucht.

Adoloscence
Het werk van Dali werd door het Scheringa Museum aangekocht tijdens de Tefaf in Maastricht en maakte deel uit van een belangrijke privécollectie in Frankrijk. Op het schilderij is het gezicht van actrice Betty Stockfeld en een moeder met kind te zien op een weidse vlakte met een bergrug op de achtergrond.
 
Portret
Het schilderij van De Lempicka is sinds 2002 in het bezit van het Scheringa Museum en is het portret van een artieste uit 1929. Volgens de woordvoerster van het museum destijds was de aankoop het eerste werk van De Lempicka in een Nederlands museum."Net als toen, is ze tegenwoordig ook weer populair bij de jetset", aldus de woordvoerster. Destijds wilde het museum niet bekendmaken hoeveel zij voor het doek betaald hebben. De woordvoerster laat weten dat dit wel geschat kan worden in de richting van een miljoen euro.