Utrechtse vrijmarkt van start

In Utrecht is vanavond om zes uur de vrijmarkt begonnen. In de binnenstad mogen mensen spullen verkopen. De markt gaat door tot morgenavond zes uur.

Volgens de politie is het redelijk druk. Vooral bij het centraal station komt de stroom mensen richting de binnenstad op gang. Om de festiviteiten in de stad in goeie banen te leiden, zijn ongeveer vierhonderd agenten op de been. In de meldkamer van de politie wordt de binnenstad met camera's in de gaten gehouden. "Hierdoor kunnen we ook goed zien hoe druk het is en hoe hulpdiensten het beste kunnen aanrijden, mocht er ergens een calamiteit zijn."

De politie is van plan tijdens het oranjefeest veel zaken op straat af te handelen. "We proberen kleine dingen ook klein te houden", zegt een woordvoerster. "Normaal mag je niet op straat drinken, maar mensen die nu met een biertje in de hand voor een café staan, hebben niets te vrezen."

De politie benadrukt dat mensen die vervelend zijn of bijvoorbeeld wildplassen op straat op een bekeuring kunnen rekenen. "Overlast tolereren we niet", aldus de zegsvrouw.

Utrechtse vrijmarkt van start  (foto: ANP)