VN scherpen sancties Noord-Korea aan

De Verenigde Naties hebben gisteren de sancties tegen het regime in Pyongyang aangescherpt vanwege de omstreden Noord-Koreaanse raketlancering op 5 april. Drie Noord-Koreaanse bedrijven zijn op een zwarte lijst gezet, omdat ze een volgens de VN Pyongyangs raket- en nucleair programma ondersteunen.

De Verenigde Staten hadden graag elf Noord-Koreaanse bedrijven op de lijst gezien en Japan veertien, maar Rusland, China en enkele andere leden van de Veiligheidsraad waren daarop tegen.

Noord-Korea lanceerde een naar eigen zeggen vreedzame communicatiesatelliet. Volgens critici was er echter geen sprake van een communicatiesatelliet, maar testte het land een langeafstandsraket. Noord-Korea liet onlangs weten zijn nucleair programma weer op te starten na kritiek van de VN-Veiligheidsraad op de lancering.

Verder stelde Noord-Korea dat het niet langer over zijn nucleair programma wil praten in het zogeheten zeslandenoverleg. Hieraan nemen naast Noord-Korea ook Rusland, Zuid-Korea, de VS, Japan en China deel.
Submitter:  Bron: ANP