Witwassen neemt toe in België

Uit een jaarverslag van de Cel voor Financiële Informatieverwerking (CFI) blijkt dat witwassen van zwart geld toeneemt in België. In 2007 kreeg de CFI 12.830 meldingen van witwaspraktijken, in 2009 waren dit al 15.554. Dit is een toename van 21 procent. Het parket heeft ongeveer twintig procent van de meldingen verder onderzocht, omdat ze verdacht genoeg waren.

In totaal is er 711 miljoen euro 'verdacht' geld gevonden bij de onderzoeken, een stijging van maar liefst dertien procent. Het aantal 'frauderende' vennootschappen is sinds 2005 zelfs verzevenvoudigd, in 2008 waren ze goed voor 213,3 miljoen euro zwartgeld.

De CFI vind het verder opvallend dat er door de economische crisis weer meer gevallen van 'klassieke' witwaspraktijken plaats vinden. Jean-Claude Delepière van de CFI legt uit wat het klasieke witwassen is: "Een van die technieken is een web creëren van transacties, waarbij na verloop van tijd het spoor onduidelijk wordt en het voordeel van de twijfel voor criminelen begint te spelen".