'Bakker drukt straffeloos ¤ 84.000 achterover'

Een bakker uit Maarssen die is verdwenen met ruim 84.000 euro die hij ten onrechte op zijn rekening kreeg bijgeschreven, wordt niet strafrechtelijk vervolgd. Door een administratieve fout maakte het conferentiecentrum Meeting Plaza 84.540 euro over, in plaats van 845,40 euro, zoals de bedoeling was.

"Hoewel er formeel een strafbaar feit is te constateren, is het gemeenschapsbelang in dit geval dusdanig gering, dat ik thans geen reden zie om tot verder onderzoek en tot vervolging van de verdachte over te gaan", aldus het Openbaar Ministerie.

De foute overboeking vond op 9 maart plaats, een dag later werd de fout ontdekt. De bakker beloofde het geld terug te storten, maar na een aantal verzoeken dat daadwerkelijk te doen, bleek de bakker te zijn verdwenen. "Wel belde de bank dat het bedrag van de rekening van de bakker was verdwenen. Het stond echter nog niet op onze rekening", zo zegt directeur Ronald van den Hoff van het conferentiecentrum.

"Blijkbaar is het in Nederland mogelijk om zonder strafrechtelijke gevolgen 84.000 euro achterover te drukken", zegt Van den Hoff. Hij heeft beslag laten leggen op een pand in Arnhem, dat de bakker verhuurde. Van den Hoff heeft inmiddels een privédetective ingeschakeld en gaat proberen de bakker via het civiele recht te vervolgen. Hiertoe heeft hij een procedure aangespannen bij het hof in Arnhem. Het OM kon nog niet reageren.

Ook op ons forum wordt over dit onderwerp gediscussieerd.