Ernest Louwes: moordenaar met een missie

Hij is koud een dag op vrije voeten, maar Ernest Louwes pakt zijn publiciteitsoffensief meteen grondig aan. Hij moet en zal de wereld er van overtuigen dat hij niet de moordenaar is van de weduwe Wittenberg, de zaak waarvoor hij de afgelopen acht jaar vast heeft gezeten.

Aanvankelijk sprak de rechtbank in Zwolle Louwes in 2000 vrij, maar het gerechtshof in Arnhem veroordeelde hem in hoger beroep tot twaalf jaar cel. Later bleek het bewijs onvoldoende. De Hoge Raad dwong herziening van de Deventer moordzaak af en Louwes kwam vrij.
Maar onverwacht kwam het OM tijdens dit herzieningsproces op de proppen met  een reeks DNA-sporen op de blouse van het slachtoffer. Louwes kreeg opnieuw twaalf jaar cel. Volgens de veroordeelde en zijn medestanders zijn er echter ernstige fouten gemaakt in het DNA-onderzoek.

Louwes gaat nu actief strijden om zijn gelijk aan te tonen. Gisternacht om 0.00 uur werd hij op vrije voeten gesteld en al een paar uur later viel bij abonnees De Telegraaf op de mat, met daarin een voorpublicatie uit zijn boek, Schuldig.

Louwes schrijft daarin: 'De omstandigheden waarin verdachten worden vastgehouden, de subtiele manieren om iemand lichamelijk te verzwakken, in combinatie met bikkelharde verhoortechnieken kunnen iemand letterlijk slopen. Ik heb mijzelf jarenlang kwalijk genomen dat ik in zo’n labiele toestand ben beland.'

Op televisie vervolgde Louwes zijn queeste gisteravond, eerst met een interview bij RTL Exclusief om 21.30 uur. Daarna schoof hij aan bij Pauw & Witteman op Nederland 1.

Vandaag volgt een persconferentie in Den Haag, waar Schuldig wordt gepresenteerd. Op de website van zijn uitgeverij Kosmos schrijft Louwes: 'Lang heeft men mij monddood gemaakt maar die tijd is nu voorbij. Ik ben onschuldig en zal hoe dan ook alsnog aantonen dat ik niet de moordenaar van mevrouw Jacqueline Wittenberg ben.’

Louwes gebruikt zijn boek als podium om zijn kant van het verhaal te belichten.  ‘Ik wil graag uitleggen dat mijn veroordeling niet alleen een juridische misstap geweest. Het heeft mij en mijn gezin tien jaar van ons leven gekost, en de moordenaar loopt nog steeds ongestraft rond.’


Ernest Louwes: moordenaar met een missie  (foto: DAG)