Expo met Chinese lijken moet dicht

Een expositie met geconserveerde lijken in Parijs, moet op last van de rechter dicht. De organisatie van de tentoonstelling Our Body hebben 24 uur om de boel te ontruimen en riskeren een boete van 20.000 euro per dag als dat niet lukt.

Volgens de rechter is het tentoonstellen van lijken een aantasting van de openbare orde en is het een proeve van disrespect voor de doden.

"De passende plaats voor een lijk is het kerkhof", aldus rechter Louis-Marie Raingeard. De show met 17 lichamen van Chinese mannen en vrouwen is al vanaf half februari te zien. De organisator Encore Event heeft al hoger beroep aangekondigd.

Twee organisaties hebben Encore Events al beschuldigd van het schenden van mensenrechten. Volgens hen zijn de lichamen mogelijk van geëxecuteerde gevangen. Maar de organisatie werpt tegen dat de mensen voor hun dood expliciet hebben ingestemd met tentoonstelling van hun dode lijf.

Een soortgelijke expositie in Amsterdam, Bodies, the Exhibition, riep in 2006 ook in Nederland de nodige weerstand op. Maar van een verbod is het nooit gekomen en voorstanders wezen toen, net als nu in Parijs, op de educatieve waarde van het tentoonstellen van echte lijken.


Expo met Chinese lijken moet dicht  (foto: DAG)