Geithner: banken hebben genoeg kapitaal

Timothy Geithner, de Amerikaanse minister van Financiën, zei dinsdag in een toespraak dat de overgrote meerderheid van de Amerikaanse banken meer dan genoeg kapitaal in huis heeft. Hij zei eveneens nog 135 miljard dollar over te hebben van het Troubled Asset Relief Program-fonds (TARP), het noodfonds voor noodlijdende banken.

De minister zegt verschillende indicatoren te zien die een herstel van vertrouwen aangeven. Geithner benadrukte wel dat het moeilijk is om kapitaal bij private partijen op te halen om de giftige leningen van banken op te kopen. Hier moet een publiek-private investeringsmaatschappij een oplossing voor bieden.

Die publiek-private samenwerking moet fondsen binnenhalen om een markt te creëren voor rommelkredieten en -aandelen die in de afgelopen jaren door de banken zijn verstrekt. Dit programma zal in eerste instantie 500 miljard dollar omvatten, met de mogelijkheid tot uitbreiding naar 1.000 miljard dollar, zo maakte Geithner enkele maanden geleden al bekend. Om investeerders ertoe aan te zetten giftige activa op te kopen zal de overheid subsidies verstrekken en een groot deel van het risico op zich nemen.

De Amerikaanse overheid voert momenteel stresstests uit bij 19 Amerikaanse banken. Volgens Geithner zullen hier geen akelige verrassingen bij komen kijken: "De overgrote meerderheid van de banken is meer dan voldoende gekapitaliseerd. Dankzij de stresstest zullen gezonde banken verder kapitaal kunnen krijgen bij private investeerders, en ongezonde banken bij TARP komen aankloppen."

Het IMF lijkt weinig onder de indruk van de uitspraken van Geithner. Zij kwamen dinsdag juist met de mededeling dat banken in totaal 4 biljoen dollar moeten afschrijven, terwijl er op dit moment slechts 1,2 biljoen dollar aan rommelkredieten is afgeschreven.

Amerikaans minister van Financiën Timothy Geithner