ING en Fortis massaal uit Nederlandse bedrijven

ING en Fortis Bank zijn massaal hun belangen in Nederlandse bedrijven aan het afstoten, blijkt uit een analyse van de Volkskrant. Doordat de twee zich de afgelopen maanden steeds meer hebben teruggetrokken als grootaandeelhouder, worden de Nederlandse bedrijven kwetsbaarder voor de invloed van buitenlandse aandeelhouders.

ING is via zijn dochterbedrijf Nationale Nederlanden al jarenlang grootaandeelhouder in tientallen Nederlandse bedrijven. De bank-verzekeraar, die twee keer is gered door de Nederlandse staat, keert Nederlandse bedrijven nu de rug toe. In zeventien beursbedrijven heeft ING zijn belang afgebouwd, blijkt uit gegevens van de Autoriteit Financiële Markten.

Ook bij grote ondernemingen als Unilever, Wolters Kluwer, Reed Elsevier, AkzoNobel, DSM en Randstad trok ING zich terug als grootaandeelhouder. De bank-verzekeraar wist in diezelfde periode slechts bij twee kleine bedrijven meer aandelen in handen te krijgen.

Door de kredietcrisis, maar ook door de overnamegevechten rond ABN Amro en Stork, is er discussie of Nederlandse bedrijven niet meer trouwe aandeelhouders moeten krijgen. De commissie-Maas, die onlangs aanbevelingen deed voor de financiële sector, heeft hiervoor gepleit. Topman Hans Wijers van AkzoNobel riep onlangs Nederlandse partijen, zoals pensioenfondsen, op grotere belangen in Nederlandse bedrijven aan te houden.

De financiële instellingen doen het tegenovergestelde van wat de commissie-Maas adviseert. Naast ING brengt ook staatsbedrijf Fortis zijn belangen terug. De verzekeringstak van Fortis verkocht van vijf bedrijven aandelen en kocht bij geen enkel bedrijf substantieel aandelen bij. Fortis trok zich onder meer terug uit ING Bam en Nutreco. "Wij zijn ons bewust van de maatschappelijke verantwoordelijkheid die hoort bij trouwe aandeelhouders', zegt een woordvoerder van ING. 'Maar daar is wel een grens aan."

De bank-verzekeraar bouwt aandelenbelangen af om minder kwetsbaar te zijn, zegt de woordvoerder. "Door de crisis en koersdalingen lopen we risico met onze beleggingen. Dat hebben we in deze schommelende markten willen verminderen." ING sluit niet uit dat later weer aandelen worden bijgekocht.