Maxime Verhagen heeft een nieuwe vriendin

"Vertel het niet aan mijn vrouw", antwoordde een lachende minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken op de vraag of hij ook een 'nieuwe vriendin' had gevonden in Hillary Clinton. Maar het is wel een beetje aan tussen Nederland en de nieuwe Amerikaanse regering. De Nederlandse delegatie was gisteren verrast hoe positief minister Clinton over Nederland was geweest in haar onderhoud met Verhagen.

In het openbaar was ze dat ook. "Ik kan u niet zeggen hoe blij ik ben dat ik een collega en nieuwe vriend welkom kan heten op het ministerie van Buitenlandse Zaken", zei Clinton na afloop, staande naast een breed grijnzende Verhagen. Ze dankte de Nederlandse regering voor haar 'leadership' in de G20. Ze prees ook Verhagens 'leadership' in het Midden-Oosten waar hij 'onwankelbare steun voor een blijvende vrede' heeft laten zien.

En dan was er Afghanistan. "Nederlandse soldaten en burgers hebben uitstekend werk verricht. In feite is de Nederlandse aanpak - defensie, diplomatie en ontwikkeling tegelijkertijd - een model voor onze eigen inspanningen in Afghanistan."

Ook na aftrek van diplomatieke beleefdheid en de gebruikelijke Amerikaanse exuberantie blijft er iets over. 'Een buitengewoon plezierig gesprek', zei Verhagen.

Heeft mevrouw Clinton dan helemaal geen druk uitgeoefend op Nederland om de missie in Uruzgan te verlengen? "Geen druk", zei Verhagen. "De Amerikanen spreken natuurlijk hun hoop uit op Nederlandse betrokkenheid. Maar tegelijkertijd is duidelijk dat wij onze leidende rol in Uruzgan beëindigen in 2010." Nederland is 'niet het land dat niet levert', aldus Verhagen.

De enige kritische opmerking van Clinton gold de piraten. NAVO-eenheden moeten hen na arrestatie niet weer vrijlaten, zoals zaterdag de Nederlandse mariniers overkwam. "Daar gaat een verkeerd signaal van uit", zei Clinton. Verhagen was het daar mee eens. De twee gaan snel pleiten voor een uitgebreider NAVO-mandaat.


Maxime Verhagen heeft een nieuwe vriendin  (foto: DAG)