Slagveld op Amsterdamse beurs

Na een flinke storing aan het begin van de maandagochtend is de AEX vuurrood gesloten. De belangrijkste Amsterdamse beursgraadmeter sloot 4,1 procent lager op 233,77 punten. Hierdoor kwam aan een aandelenrally van meer dan 25 procent in 6 weken abrupt een einde.

De usual suspects waren weer de dupe op Beursplein 5. Specialistisch metaalbedrijf AMG verloor 17,5 procent door slecht nieuws over hun dochteronderneming Timminco. Financials Aegon en ING verloren meer dan 10 procent.


Grootste dalers op het Damrak 20 april

Ondanks dat Bank of America maandag met goede resultaten kwam, begon de twijfel over de goed nieuwsshow van Amerikaanse banken toe te slaan.

Meredith Whitney (foto), een van de meest beruchte financiële analisten, zegt dat Amerikaanse banken hun resultaten 'witwassen'. Whitney: "Het doel van banken en van sommige politici is om het beeld te creëren dat de bankensector stabiliseert, zodat private investeerders er geld in willen steken en er minder geld van de overheid nodig is."

Het bankenplan van de Amerikaanse minister van Financiën Timothy Geithner wil namelijk dat private investeerders gaan deelnemen in het opkopen van de giftige kredieten. Amerikaanse banken kunnen hun resultaten over het eerste kwartaal flink oppoetsen door onlangs versoepelde boekhoudregels, het 'gratis geld' wat zij van de Amerikaanse centrale bank de Fed krijgen en andere creatieve trucs.

Ondertussen worden bij Amerikaanse financiële instellingen stresstests gehouden om te kijken of zij additioneel kapitaal nodig hebben. Begin mei worden de resultaten hiervan bekend gemaakt. David Axelrod, een van de topadviseurs van de Amerikaanse president Barack Obama, zei dat een aantal Amerikaanse banken waarschijnlijk de stresstests niet zullen doorstaan.