Studenten ontwikkelen bierteller voor gsm

Wie in Enschede studeert en weleens wil weten na hoeveel bier de man met de hamer klaarstaat heeft mazzel. Sinds kort is het namelijk voor de studenten mogelijk om op hun mobieltje bij te houden hoeveel ze hebben gedronken. Twee studenten Business & IT van de Universiteit Twente hebben hiervoor namelijk de site tankteller.nl opgericht.

Volgens Tycho Bom, een van de bedenkers van de bierteller, is het interessant om precies bij te houden hoeveel bier iemand kan drinken. "Via je mobieltje maak je op tankteller.nl een account aan. Elk drankje kun je vervolgens met een druk op een knop registreren. Alles gaat via internet, dus je maakt geen sms-kosten", verzekert hij.

De site is inmiddels in de lucht, maar toch is Bom nog niet helemaal tevreden. Zo wil hij nog wat dingen aan het programmaatje toevoegen. "Bijvoorbeeld een waarschuwing als je een bepaald aantal biertjes op hebt. Of een reclameboodschap van de plaatselijke shoarmatent; dat je na tien biertjes toch echt even iets moet eten."

De site is behoorlijk succesvol. De bierteller is nog maar een maand in gebruik, maar telt toch al 250 leden. "De meeste aanmeldingen gaan per borrel. Via een groot scherm in de kroeg kunnen mensen van elkaar zien hoeveel ze gedronken hebben." Hoewel sommige studenten het zien als een wedstrijdje en zij het juist stoer vinden om boven aan de lijst te prijken, vindt Tycho zelf dat er van de bierteller een remmende werking uitgaat. "Als er tien biertjes achter mijn naam staan, stop ik met drinken. Bij het afrekenen scheelt dat toch en je hebt er de dag erna profijt van."

Wat de gemiddelde student drinkt, is ook voor de makers van de teller moeilijk te zeggen. Maar Bom houdt het op zeven biertjes. "Maar op een groot feest halen veel mensen wel de 25. Ik merk trouwens dat er de laatste tijd ook uit andere studentensteden (het programma is voorlopig alleen in Enschede beschikbaar-red.) aanvragen komen voor de tankteller." 

Het voorlopige record is vastgesteld op 65, maar Tycho vermoedt dat dit een hoax is. "Het is uiteindelijk niet te controleren of iemand naar waarheid het aantal drankjes bijhoudt", besluit hij.