Levenslang voor moorden Irak

Een Amerikaanse militair is tot levenslang veroordeeld voor de moord op vier gevangenen in Irak. Dat heeft een krijgsraad vandaag laten weten.

De veroordeelde militair, de 40-jarige John Hatley, toonde gisteren geen emotie toen een jury hem op een basis in het zuiden van Duitsland schuldig verklaarde aan de moorden. Hatley beweert onschuldig te zijn.

De vier slachtoffers waren aangehouden tijdens een legerpatrouille in het westen van Bagdad in 2007. Ze zouden hebben behoord tot het Mahdi Leger van de radicale sjiitische politicus en geestelijke Moqtada al-Sadr. De Amerikanen hadden geen bewijs tegen de mannen. De door Hatley geleide patrouille bond de vier vermeende strijders echter vast. Ook werden ze geblinddoekt. Daarna schoten de militairen de vier Irakezen dood.

Hatley is niet de eerste Amerikaanse militair die de bak in draait voor een moordpartij in Irak. Eerder al werden onder meer de 27-jarige Joseph Mayo en de 23-jarige Jesse Spielman tot zeer lange straffen veroordeel voor misdaden in Irak.


Levenslang voor moorden Irak  (foto: DAG)