'Burgemeester Utrecht hield krant tegen'

Burgemeester Aleid Wolfsen van Utrecht heeft de verspreiding van huis-aan-huiskrant Ons Utrecht tegengehouden. Dat zegt hoofdredacteur Robert-Jan van der Horst van het weekblad.

Afgelopen weekeinde hadden Van der Horst en Wolfsen uitputtend overleg over een artikel over de pensionkostenvergoeding. Dit is een vergoeding voor woonkosten die burgemeesters maken die nog niet in de plaats wonen waar ze werken. "In het bewuste artikel stelt bestuursrechtdeskundige Twan Tak dat Wolfsen een deel van zijn pensionkostenvergoeding ten onrechte heeft ontvangen."

Volgens Van der Horst heeft Wolfsen het artikel ingezien en hij maakte bezwaar tegen plaatsing. "Hij vond het stuk pertinent onjuist en vreesde bovendien imagoschade." Van der Horst bleef bij zijn standpunt dat het artikel evenwichtig was.

Vanochtend werd duidelijk dat de vrijdag gedrukte editie herdrukt is zonder het gewraakte artikel. "Wolfsen heeft blijkbaar contact gehad met onze uitgever Uitgeverij Holland Combinatie. Zij hebben zonder mijn medeweten opdracht gegeven 120.000 nieuwe exemplaren van Ons Utrecht laten drukken zonder het bewuste artikel", aldus Van der Horst.

Zowel Uitgeverij Holland Combinatie als de gemeente laten weten nog niet bereikbaar te zijn voor commentaar. De SP Utrecht heeft vandaag een spoeddebat aangevraagd over de gang van zaken. De aanvraag voor het debat is ook ondertekend door Leefbaar Utrecht, D66 en groep Mossel.