Voetbal: Uitslagen Eredivisie speelronde 30

Dit weekend werd de 30e speelronde in de Eredivisie gespeeld. AZ won en zal naar alle waarschijnlijkheid volgende week de kampioensschaal omhoog kunnen houden. In de strijd tegen degradatie pakte De Graafschap een punt en daardoor staat FC Volendam weer op de laatste plaats. Hieronder een overzicht van enkele gespeelde wedstrijden van dit weekend.

Sparta deed uitstekende zaken in de strijd tegen degradatie. In Den Haag stond de ploeg van Foeke Booy lang 1-0 achter maar in de slotfase werd deze stand omgebogen. Voor de rust was ADO beter en dat resulteerde ook in een doelpunt. Knopper volleyde een voorzet van Ammi prachtig binnen. In die fase kreeg Promes rood en leek het erop dat Sparta overlopen zou worden. In de tweede helft raakte ADO de regie kwijt en kon Sparta profiteren. Derijck liep een kopbal van John in eigen doel en Adeleye maakte in de extra tijd het winnende doelpunt: 1-2.

De Graafschap en NEC hebben op de valreep gelijkgespeeld. In het begin van de wedstrijd nam NEC het initiatief maar een handsbal van Pothuizen, bestraft met een rode kaart, veranderde de wedstrijd. Babos stopte de strafschop van Sahar en hij hield zijn ploeg op de been. In de tweede helft was Sahar wel trefzeker. Hij scoorde vanaf elf meter en het andere doelpunt kwam ook van zijn voet. NEC slaagde er alsnog in om een punt te pakken. Janssen en Schöne maakten op aangeven van Rommedahl de doelpunten: 2-2.

FC Groningen heeft de thuiswedstrijd tegen Vitesse niet weten te winnen. De ploeg uit Arnhem was zowel voor als na de rust de betere ploeg en creëerde goede kansen. Vitesse kwam op voorsprong via Nilsson, maar een fout van doelman Room zorgde voor de gelijkmaker van FC Groningen. Na de pauze wisten Sprockel en Van Wolfswinkel wel te scoren en daarmee leek het duel beslist. Een prachtig doelpunt van Holla leidde nog wel een slotoffensief in, maar de eindstand stond toen al op het bord: 2-3.

Natuurlijk werden er nog meer wedstrijden gespeeld. AZ won met 1-0 van NAC Breda en PSV won met 2-0 van FC Utrecht. FC Twente liet AZ niet uitlopen en won met 4-2 van Roda JC. Feyenoord won eenvoudig met 5-1 van Heracles Almelo en sc Heerenveen won het thuisduel tegen FC Volendam met 1-0. In de Amsterdam ArenA was Willem II toeschouwer. Ajax won met 7-0 van de Tilburgers.