Fritzl wil dichtbij plaats delict straf uitzitten

Josef Fritzl, 's werelds bekendste incestpleger, wil zijn gevangenisstraf zo dicht mogelijk in de buurt van zijn voormalige woonplaats Amstetten uitzitten. De donderdag 74 jaar geworden Oostenrijker heeft een verzoek tot overplaatsing naar een gevangenis in Garsten, op 50 kilometer afstand van Amstetten, ingediend. Dat meldde het Oostenrijkse persbureau APA vandaag.

Volgens APA willen zijn vrouw en kinderen niets van overplaatsing naar Garsten weten. Maar een woordvoerster van het ministerie van Justitie liet in een reactie weten dat het niet aan de familie is om te bepalen in welke instelling voor geestelijk abnormale misdadigers het 'monster van Amstetten' terechtkomt.

In de kelder van zijn woning in Amstetten misbruikte Fritzl zijn dochter Elisabeth 24 jaar als seksslavin. Hij verwekte zeven kinderen bij haar. Hij werd in maart tot levenslang veroordeeld.

Fritzl zou deze week van een 'gewone' gevangenis in Sankt Pölten zijn overgebracht naar een huis van bewaring in Wenen. Hij ondergaat daar medische en psychologische onderzoeken. Daarna wordt bepaald waar hij definitief wordt geplaatst.

Fritzl wil dichtbij plaats delict straf uitzitten  (foto: ANP)