Festivalseizoen barst los

Met de start van het muziekfestival Paaspop aanstaande zaterdag, barst traditiegetrouw het Nederlandse festivalseizoen los. De succesvolle Belgische acts Novastar en Milow duiken opvallend vaak op in de line-up van de zomerfestivals.

De veelbelovende nieuwkomers De Staat en Kyteman’s Hiphop Orkest vertegenwoordigen het Nederlandse talent op de festivalpodia. Opvallende naam op de affiches van onder meer Paaspop, Bevrijdingspop, Dauwpop en Bospop: stadionzanger Guus Meeuwis.

Ruim 20.000 muziekliefhebbers reizen komend weekeinde af naar het Noord-Brabantse Schijndel voor Paaspop. Op zaterdag 11 en zondag 12 april betreden daar onder anderen Novastar, Joost van Bellen, Freek de Jonge, VanVelzen, Boys Noize en Kane de verschillende podia.

Op 5 mei worden door het hele land bevrijdingsfestivals georganiseerd, waarvan Bevrijdingspop in Haarlem het oudste is. Dit jaar staan in de Haarlemmer Hout onder anderen Lucky Fons III, Roosbeef, Wouter Hamel, De Staat en Dr. Lektroluv op het programma. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei benoemt elk jaar enkele Ambassadeurs van de Vrijheid; artiesten die met een helikopter een aantal bevrijdingsfestivals aandoen. Dit jaar zijn dat Voicst, Ellen ten Damme, dj Isis en Typhoon.

Op Hemelvaartsdag, dit jaar op donderdag 21 mei, heeft in Hellendoorn al vijftien jaar het festival Dauwpop plaats. Voor de jubileumeditie beklimmen onder anderen Milow, Biohazard, Infadels, Miss Montreal, Five O’ Clock Heroes en Goose het podium.

Vorig jaar week het festival voor het eerst in zijn geschiedenis uit naar een ander weekeinde, maar in 2009 wordt Pinkpop weer als vanouds gehouden met Pinksteren. Van zaterdag 30 mei tot en met maandag 1 juni viert het populaire festival in Landgraaf zijn veertigste verjaardag. Onder anderen Bruce Springsteen, The Killers, Anouk, Depeche Mode, Placebo en Kyteman’s Hiphop Orkest komen langs op het verjaardagsfeestje in Limburg. Op 15 augustus vindt Pinkpop Classic plaats waar de Simple Minds de headliner zullen zijn. 

Het Zeeuwse Concert at Sea, dat plaatsvindt op 26 en 27 juni, is dit jaar voor het eerst uitgebreid naar twee dagen. Op de Brouwersdam in Schouwen Duiveland zijn naast vaste act Bløf ook onder anderen Racoon, Ilse DeLange, Bertolf en de Golden Earring te zien. Voor het eerst in dertien jaar treedt Marco Borsato weer op een popfestival op.

Op 11 en 12 juli vindt in Weert voor de 29e keer het festival Bospop plaats. Guano Apes, Fun Lovin’ Criminals, Fiction Plane en Triggerfinger zijn enkele van de optredende acts.

In Lichtenvoorde barst op 24 juli het driedaagse evenement Zwarte Cross los. Naast veel gecross staan op het programma onder anderen Death Letters, Delain, Gabriella Cilmi, Mala Vita, The Datsuns en Peter Pan Speedrock.

Het populaire A Campingflight to Lowlands Paradise, Lowlands voor intimi, strijkt van vrijdag 21 tot en met zondag 23 augustus neer in Biddinghuizen. Op het programma staan Arctic Monkeys, Basement Jaxx, Bloc Party, Opeth en The Prodigy.


Festivalseizoen barst los  (foto: DAG)