Omgekomen militair overgedragen aan familie

De omgekomen militair Azdin Chadli is vandaag aan het eind van de middag teruggebracht in Nederland. Na aankomst op de vliegbasis in Eindhoven, werd hij na een korte ceremonie overgedragen aan zijn familie. Dat heeft Defensie vandaag bekendgemaakt. De 20-jarige Chadli stierf maandag door een raketaanslag op Kamp Holland.

Bij de aankomst waren onder anderen de commandant der strijdkrachten Peter van Uhm, de commandant der landstrijdkrachten luiternant-generaal Rob Bertholee en de waarnemend brigadecommandant van 13 gemechaniseerde brigade in Oirschot, kolonel Harold Jacobs aanwezig. Chadli maakte deel uit van de C-compagnie, 42ste Bataljon Limburgse Jagers, 13 gemechaniseerde Brigade in Oirschot.

De kist van de soldaat der eerste klasse werd gedragen door in Nederland verblijvende militairen van de C-compagnie. Voor de draagploeg liep een tambour en een militair met een kussentje met daarop zijn medailles. Op de kist lagen de Nederlandse vlag en zijn baret. Ongeveer vijftig militairen van het 42 bataljon Limburgse Jagers vormden de erehaag.

Tijdens de terugreis werd de overledene begeleid door vier collega's: de compagnies sergeant-majoor, de groepscommandant van zijn eigen eenheid, een adjudant die zeer dicht bij de familie staat en een zeer goede vriend. Voor het vertrek werd ook in Kamp Holland een militaire ceremonie gehouden.

Bij de aanslag raakten nog vijf andere militairen gewond, van wie er vier voor verdere behandeling woensdag naar Nederland zijn teruggehaald. De vijfde gewonde blijft in Afghanistan en kan zijn werk daar waarschijnlijk voortzetten.

Ruim 4500 mensen hebben tot nu toe op de site van Defensie een condoleance achtergelaten voor Chadli. Zaterdag wordt hij begraven in zijn woonplaats Uden. Voorafgaand aan de begrafenis op de Algemene Begraafplaats is er een afscheidsdienst in Gasterij de Pier. De moeder van Chadli heeft dat laten weten in een overlijdensbericht in het Brabants Dagblad.

Omgekomen militair overgedragen aan familie  (foto: ANP)