Kunstwerk van kindermoordenaar

In The Royal Festival Hall in Londen is een opmerkelijk kunstwerk tentoongesteld. Niet het werk zelf, maar de maker ervan is opmerkelijk. Het miniatuurorkest is namelijk gemaakt door Colin Pitchfork, een kindermoordenaar. In 1988 werd hij tot levenslang veroordeeld nadat hij twee schoolmeisjes verkrachtte en vermoordde. Hij was de eerste moordenaar ter wereld die met behulp van genetisch materiaal de bak indraaide. 

Het kunstwerk Bringing Music to Life maakte hij met bladmuziek van Beethovens negende symfonie met daarin het beroemde koor Alle Menschen werden Brüder. Voor het kunstwerk is circa 1500 pond (ruim 1650 euro) betaald door de concerthal. Pitchfork krijgt hiervan de helft. 

Pitchfork zit gevangen in de Frankland gevangenis in Durham, hier maakte hij ook het papiersculptuur. Hij probeert zijn artistieke talenten te gebruiken om eerder vrij te komen. Het bijschrift voor zijn kunstwerk luidt: "Zonder deze kans om onze kunst tentoon te stellen, zouden we in onszelf opgesloten zijn, net zoals de muren ons lichamelijk opsluiten."