Dr. Doom interviewt Dr. Doom

Peter Schiff, Amerikaans econoom en investeerder, kreeg de gelegenheid om Marc Faber, Zwitsers economisch historicus en investeerder, te interviewen over de wereldwijde financiële en economische crisis. Beiden hebben de illustere bijnaam Dr. Doom in de financiële media.

Schiff vroeg als eerste aan Faber wat de lange termijn effecten zijn van de vele stimuleringsplannen van overheden. Faber: "Er zijn vele academische studies gedaan naar de effecten van bailouts en stimuleringsplannen. Meer overheidsbestedingen in plaats van private investeringen werkt niet. Het enige effect wat bereikt wordt als wanneer de overheid een recessie wil bestrijden is een hogere schuldengroei."

De totale Amerikaanse schuldenberg steeg in 1980 van 130 procent naar 360 procent van het BBP in 2009 zonder daarbij de toekomstige verplichtingen mee te rekenen. Faber: "Het beste wat de Amerikaanse overheid en centrale bank hadden kunnen doen is een zwaardere recessie zijn gang laten gaan in 2001, zodat alle excessen in de kredietmarkt verdwenen waren. Nu hebben we de situatie dat de patient dood is, hoeveel stimulering het ook gegeven wordt." Economisch herstel verwacht Faber op zijn vroegst over twee jaar, en mogelijk pas over 10 jaar.

Faber ziet de huidige volatiliteit in financiële markten aanhouden: "Enerzijds leent de private sector minder uit en sparen consumenten meer. Hierdoor is krediet schaarser geworden. Anderzijds heb die clowns bij de overheid die denken dat ze elk probleem kunnen oplossen. Amerikaans minster van Financien Timothy Geithner zei pas dat ze weten hoe ze de problemen moeten oplossen. Als Geithner dit zo goed weet, waarom heeft hij dan de problemen in eerste instantie gecreëerd? Hij was nota bene president van de New York-afdeling van de Fed!" Door de interventie van de overheid en centrale banken zou de extreme volatiliteit ontstaan.

Over de voorzitter van de Amerikaans centrale bank de Fed is Faber ook niet te spreken: "Ben Bernanke is de architect van de extreme expansie van krediet door de rentes kunstmatig laag te houden. Allen hebben ze geen enkele geloofwaardigheid, het enige wat ze gaan bereiken is het erger maken van de situatie." Bernanke, en zijn voorganger Alan Greenspan, zouden het voor elkaar gekregen hebben om overal een economische zeepbel te hebben laten ontstaan: in vastgoed, aandelen, grondstoffen en staatsobligaties.

Faber verwacht dat de zeepbel in Amerikaanse staatsobligaties op enig moment gaat barsten, wanneer er door veel hogere inflatie de rentes verhoogd moeten gaan worden. Ook de dollar zou op termijn gaan vallen. Faber zou falende financiële instellingen failliet laten gaan: "De overheid garandeert spaartegoeden en polissen, en laat de rotzooi aan de aandeel- en obligatiehouders over. Dit is een veel betere deal voor de belastingbetaler."

"Het probleem met Amerikaanse overheidsfunctionarissen is dat zij de waarheid niet willen vertellen. Zij zouden moeten zeggen dat de Amerikaanse consument moet bezuinigen en meer moet sparen om zo de toekomst van volgende generaties veilig te stellen. Maar het enige wat zowel Republikeinen als Democraten willen is het stimuleren van meer consumptie. De overheid zou juist onderwijs, R&D en sparen moeten stimuleren", aldus Faber.

'Geithner is een clown'