Blair wil president Europa worden

De oud-premier van Groot-Brittannië, Tony Blair, wil meedingen naar de functie president van Europa. Blair wordt door veel Britten en andere Europeanen niet bepaald geliefd vanwege zijn rol in het Irak-conflict, maar huidig premier Gordon Brown heeft zijn zegen al over de hartewens uitgesproken. "Groot-Brittannië dient een sleutelfiguur te hebben in de architectuur van de nieuwe wereldorde", aldus Brown.

Een andere Britse official voegde toe: "Brown zal flink moeten slikken om weer met Blair rond de tafel te moeten. Maar hij accepteert dat er iemand uit het VK in de nieuwe wereldwijde architectuur behoort. Er is geen tegenstand meer voor het plan."

Mocht ze de Duitse verkiezingen in september verliezen, dan zal Angela Merkel ook een gooi naar de titel doen. Het baantje bestaat nu nog niet, omdat Europa nog geen federale regering heeft. Als het Verdrag van Lissabon in het tweede Ierse referendum in oktober wél wordt goedgekeurd, zal Europa richting één superstaat kunnen groeien, met een eigen grondwet, een eigen regering en dus ook een eigen president. De andere zesentwintig landen zijn al akkoord.

Blair is momenteel alweer bijna twee jaar werkzaam als Brits gezant in het Midden-Oosten. Mochten de sluizen naar Europese eenwording in oktober opengezet worden, dan zal hij die baan ongetwijfeld opgeven. Bij de G20, afgelopen donderdag, sprak Blair privé met Manuel Barroso, de president van de Europese Commissie. Hij heeft naast de steun van Brown, ook die van de Franse president Nicolas Sarkozy weten te vergaren.