Kibet zeer snel in marathon Rotterdam

Duncan Kibet heeft de marathon van Rotterdam op zijn naam geschreven. De Keniaan kwam tot een tijd van 2:04.26, waarmee hij de tweede tijd ooit liep. Achter hem werden James Kwambai en Abel Kirui tweede en derde. Koen Raymakers werd beste Nederlander.

In Rotterdam waren goede omstandigheden met vijftien graden celcius en weinig wind, maar toptijden leken uit te blijven. Halverwege kwam de kopgroep door in 1:02.32, maar na dertig kilometer ging het tempo pas omhoog. Kwambai leek bij Kibet weg te lopen, maar na een laatste inspanning wist Kibet Kwambai alsnog in te halen en de overwinning te pakken.

De tijd in Rotterdam is minder dan een halve minuut boven het wereldrecord van Haile Gebreselassie die tot 2:03.59 kwam. De Ethiopiër deed dat in Berlijn in 2008.

Beste Nederlander werd Raymakers die boven de 2:18 finishte. De loper was niet tevreden over deze tijd. "Ik was weggegaan op 2:16, maar na dertig kilometer kreeg ik de eerste probleempjes. Ik miste de macht om het tempo iets te versnellen. Maar ik ben tevreden. Die 2:16 was een reëel doel, maar dat zat er vandaag niet in."

Bij de dames van Nailya Yulamanova de snelste in 2:26.30. De Russin bleef de Keniaanse Lydia Cheromei en de Roemeense Adriana Pirtea in de havenstad ruim voor.