Buma/Stemra onderhandelt met YouTube

Auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra is in overleg met Google, de eigenaar van YouTube, over een nieuw tarief voor het online uitzenden van professionele muziekclips. In Engeland en Duitsland leidden dergelijke onderhandelingen onlangs tot een blokkade van professionele muziekclips op YouTube.

Zowel de Britse als de Duitse auteursrechtenorganisatie konden het niet eens worden over het tarief per afgespeelde clip. De auteursrechtenorganisaties innen het geld namens de rechthebbende artiesten.

Antal de Waij, manager digital en crossmedia bij Buma/Stemra, verwacht niet dat een dergelijke situatie zich hier zal voordoen. "Onze tarieven per afgespeelde clip liggen al veel lager dan in Engeland en Duitsland."

Over de bestaande afspraken wil De Waij niets zeggen, en ook over wanneer het huidige contract afloopt doet hij geen uitspraken. "Maar we zijn in onderhandeling."

GEMA, de Duitse tegenhanger van Buma/Stemra, had een tarief van 1 eurocent per afgespeelde clip gevraagd. Daar ging Google niet mee akkoord. Maar volgens De Waij zet Buma/Stemra de onderhandelingen 'stukken lager' in.


Buma/Stemra onderhandelt met YouTube  (foto: DAG)