Bos ontkent forse bezuinigingen in onderwijs

Minister Wouter Bos (Financiën) ontkent dat er plannen zijn om 1,7 miljard euro te bezuinigen op onderwijs. Hij stelde dat vandaag in de Tweede Kamer in reactie op een brandbrief van werkgeversorganisaties in het onderwijs.

Volgens de bewindsman staat daarin "het ene onzinargument na het andere". De conclusies die de organisaties trekken, "kloppen van geen kanten" en minister Ronald Plasterk (Onderwijs) zal dat volgens Bos snel in een reactie duidelijk maken.

De HBO-raad, PO-Raad, VO-raad en MBO Raad voorzien dat de crisisplannen van het kabinet leiden tot bezuinigingen in het onderwijs die kunnen oplopen tot 1,7 miljard euro in 2011. De vier organisaties vragen zich af wat er schuilgaat achter de crisismaatregelen. "Bezuinigingen die zorgen voor grotere in plaats van kleinere klassen. Bezuinigingen die recente maatregelen gericht op het vergroten van de aantrekkelijkheid van het lerarenberoep teniet doen." De raden willen overleg met het kabinet over de maatregelen.

De Tweede Kamer houdt binnenkort op initiatief van GroenLinks een hoorzitting met het onderwijsveld. Daarna volgt mogelijk een debat over de kwestie. Diverse fracties willen dat het kabinet ook in een brief reageert op de bezuinigingen in het onderwijs. Een bedrag van 1,7 miljard euro is "echt van de pot gerukt", zei Jasper van Dijk van de SP.