'John Lennon' duikt bed weer in voor vrede

Hij heeft een rond brilletje, een volle baard en hij kan zingen. Of hij de echte John Lennon kan doen vergeten, is de vraag. Maar dat weerhoudt Schiedammer Marcel Gootjes er niet van om een bed in te duiken en zo om wereldvrede te vragen.

In maart 1969 hielden Lennon en zijn vrouw Yoko Ono in het Amsterdamse Hilton Hotel hun eerste Bed in for Peace. Met Lennon als voorbeeld doet Gootjes dat veertig jaar later dunnetjes over, maar dan in de Rotterdamse Euromast. Hij wil zo niet alleen de aandacht leggen op wereldvrede, maar hij hoopt ook geld in te zamelen voor War Child.

Enkele maanden geleden kwam hij op het idee om het bed in te duiken en zo geld in te zamelen. "Gootjes zag een filmpje van Lennon en Ono in Amsterdam, realiseerde zich dat het veertig jaar geleden was en wilde daar direct iets mee doen", aldus een woordvoerder van Bed in for Peace 2009. Het kostte hem ogenschijnlijk weinig moeite om in de huid van Lennon te kruipen: de uiterlijke overeenkomsten tussen beide wereldverbeteraars zijn groot. Zo staat Gootjes in zijn woonplaats bekend als de Schiedamse Beatle.

Met deze actie hoopt Gootjes geld op te halen voor War Child.  Er zijn een aantal geldschieters, er worden benefietconcerten gehouden, er is een speciaal singeltje opgenomen en 'Bed in for Peace 2009' houdt een veiling. "Ons topstuk is origineel haar van John Lennon, gekregen van iemand die anoniem wil blijven", zo zegt een woordvoerder.

Gootjes blijft van vandaag tot en met woensdag in de Euromast slapen. Tv-presentatrice Jet Sol kruipt als eerste tussen de lakens in de rol van Yoko Ono. Onder andere Henk Bres, Johan Vlemmix en Kim Holland (die beroepsmatig geregeld in bed te vinden is) komen langs om de actie te ondersteunen.
 
Gootjes in bed.