China viert 50 jaar 'bevrijding' van Tibet

In China is vandaag voor het eerst een nieuwe nationale feestdag gevierd, Lijfeigenenbevrijdingsdag. Aanleiding is het neerslaan van de volksopstand in Tibet in 1959.

Volgens de communistische leiding in Peking kwam daarmee een einde aan een boeddhistische theocratie, waar de bevolking als slaven moest leven onder een religieuze elite rond de dalai lama.

De Tibetaanse regering in ballingschap in India op haar beurt sprak van een 'provocatie' en een "dag van rouw". Meer dan 1,2 miljoen Tibetanen zijn als gevolg van het Chinese bewind om het leven gekomen, meer dan zesduizend kloosters vernield, aldus een in India uitgegeven verklaring.

In de Tibetaanse hoofdstad Lhasa organiseerde de Chinese regering de officiële viering van Lijfeigenenbevrijdringsdag voor het paleis van de naar India gevluchte dalai lama. Meer dan 13.000 mensen woonden de op tv uitgezonden ceremonie bij. Een Tibetaan, naar eigen zeggen zelf een vroegere lijfeigene, hekelde het vroegere 'uitbuitingssysteem' van de dalai lama.

China viert 50 jaar 'bevrijding' van Tibet  (foto: ANP)