Crisisberaad: het is nu of nooit

De regeringspartijen CDA, PvdA en ChristenUnie gaan vandaag onder leiding van premier Jan Peter Balkenende verder met hun onderhandelingen over maatregelen om de crisis te bestrijden. Het overleg in het Catshuis in Den Haag begint omstreeks tien uur en gaat een beslissende fase in.

Het coalitieberaad werd woensdag, na anderhalve week, een paar dagen opgeschort omdat de onderhandelaars andere verplichtingen hadden. Balkenende had toen een eindvoorstel op tafel gelegd en toegelicht, waar partijen over nadenken. Zowel het CDA als de PvdA hebben inmiddels van hun eigen achterban het vertrouwen gekregen om tijdens het finale overleg naar eigen inzicht te kunnen optreden.

Het belangrijkste struikelblok blijft de vraag wanneer en hoe fors er bezuinigd moet worden. Het CDA wil al in 2011 saneren maar de PvdA wil niet dat een voorzichtige opleving van de economie in 2011 meteen teniet zou worden gedaan door bezuinigingen. De ChristenUnie ziet 2011 als het scharnierjaar, maar wil dan alleen bezuinigen als het herstel van de economie niet te broos is. De partijen willen ook afspraken maken over de houdbaarheid van de overheidsfinanciën op langere termijn. Daarvoor is mogelijk een geleidelijke verhoging van de AOW-leeftijd in beeld.


Crisisberaad: het is nu of nooit  (foto: DAG)