Deurwaarders willen computer laten staan

Deurwaarders willen dat de regels met betrekking tot inbeslagname soepeler worden. Directeur Karen Weisfelt van de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) bevestigde vandaag berichtgeving hierover in het AD. Ze willen dat voorwerpen als televisie, computer en koelkast mogen blijven staan bij inbeslagname.

"Een computer is een mooi voorbeeld", aldus Weisfelt. "Die hebben mensen nodig om te kunnen solliciteren." Deurwaarders mogen nu volgens de wet bijna de hele huisraad meenemen als er beslag wordt gelegd. Volgens Weisfelt is die wetgeving gedateerd. De KBvG heeft de ideeën neergelegd bij het ministerie van Justitie. "Maar het is niet vanaf morgen geregeld. Daar is een wetswijziging voor nodig. Maar we gaan serieus in discussie met het ministerie hierover", aldus Weisfelt.

Nederland telt ongeveer negenhonderd gerechtsdeurwaarders. Ze zijn, net als notarissen, zowel ondernemer als openbaar ambtenaar. Ze brengen bijvoorbeeld dagvaardingen uit, leggen beslag op goederen of doen commercieel incassowerk. Eerder deze week kwam een rapport uit over het functioneren van de beroepsgroep.