SP wil spoeddebat over bezuinigingsplan OS

De SP wil nog deze week een spoeddebat over het mogelijke plan van de coalitie om dit jaar fors te bezuinigen op ontwikkelingshulp. Volgens Tweede Kamerlid Ewout Irrgang van die fractie zou Nederland daarmee de economische crisis op de allerarmsten in de wereld afschuiven.

Dat is precies waarvoor PvdA-minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) altijd heeft gewaarschuwd, zei Irrgang vandaag. Hij wil daarom weten of het kabinet het oneens is met Koenders en wat de positie van de minister is.

Irrgang reageerde op uitlatingen van algemeen directeur René Grotenhuis van de hulporganisatie Cordaid. Die zei gisteren op basis van zeer betrouwbare signalen rond CDA, PvdA en ChristenUnie dat die regeringspartijen overwegen eenmalig 1,25 miljard euro op ontwikkelingssamenwerking te bezuinigen.

Dat bedrag komt waarschijnlijk boven op de 385 miljoen euro die Koenders dit jaar al moet inleveren op zijn begroting, omdat het bruto nationaal product (bnp) in Nederland door de crisis omlaaggaat. Een vast percentage daarvan, in Nederland 0,8 procent, gaat naar ontwikkelingshulp.

Irrgang herinnert eraan dat Koenders altijd sterk heeft benadrukt hoe belangrijk het is om ontwikkelingssamenwerking op peil te houden. Nederland geeft internationaal gezien relatief veel aan ontwikkelingshulp en heeft andere landen er voortdurend op aangesproken de bijdrage daaraan te verhogen. "Als deze bezuiniging doorgaat, geven we het slechte voorbeeld", zei Irrgang.