Schaatsen: Overzicht WK Afstanden dag 2

Vandaag was de tweede dag van de Wereldkampioenschappen schaatsen per afstand in Vancouver. Sven Kramer werd wereldkampioen op de 5.000 meter, Terwijl Ireen Wüst tweede werd op de 1.500 meter.

 

1.000 meter mannen:

Trevor Marsicano heeft, een dag na zijn zilver op de 1.500 meter, de titel op de 1.000 meter veroverd bij de wereldkampioenschappen afstanden in Vancouver. Marsicano kwam tot een tijd van 1.08,96, een nieuw baanrecord.

De 19-jarige Amerikaan Trevor Marsicano was de eerste van de favorieten die moest rijden. Marsicano, die gisteren op de 1.500 meter zilver won, reed met 1.08,96 een nieuw baanrecord en was ruim een seconde sneller dan de snelste tot dan. Jan Bos moest het in de rit daarna opnemen tegen de Japanner Obara. Bos reed een prima rit, maar met 1.09,27 kon hij de tijd van de Amerikaan niet verbeteren. De Rus Lalenkov, die vorig jaar nog brons won op de 1.000 meter bij de WK afstanden, nam het daarna op tegen de Japanse sprinter Nagashima. Nagashima opende weer supersnel maar moest de ritwinst aan de Rus halen die 1.10,30 reed.

De eennalaatste rit ging tussen de winnaar van het brons op de 1.500 meter, Denny Morrison, en Stefan Groothuis. Groothuis startte moeizaam maar wist het tempo van de Canadees bij te houden. Morrison wist Groothuis wel te verslaan en reed met 1.09,00 de tot dan toe tweede tijd. Groothuis kwam tot 1.09,25. Shani Davis, die gisteren de wereldtitel pakte op de 1.500 meter, en Simon Kuipers sloten het bal van de 1.000 meter. Davis dicteerde het tempo, maar Kuipers kon bijbenen. Hij wist de tijd van Marsicano echter niet te verbeteren en Davis kwam niet verder dan brons.

1.500 meter dames:

Anni Friesinger werd wereldkampioen op de 1.500 meter. De Duitse profiteerde van een diskwalificatie van Kristina Groves. Ireen Wüst schoof hierdoor op van de derde naar de tweede plaats.

Marrit Leenstra kwam als eerste Nederlands in actie. Ze reed een tijd van 1.59,86, uiteindelijk goed voor een elfde plaats. Friesinger miste door een blessure een groot gedeelte van het seizoen en moest daardoor als eerste van de favorieten in actie komen. Ze reed de beste tijd tot dat moment, 1.58,66. Wüst en Laurine van Riessen kwamen vervolgens tegen elkaar in actie en vooral Wüst kwam in de buurt van de tijd van Friesinger, 1.58,83.

In de laatste rit kwamen twee Canadezen, Kristina Groves en Kristine Nesbitt, in actie. Groves bleek overduidelijk de sterkste en won in 1.57,75. Nesbitt kwam niet aan de tijden van Friesinger en Wüst en werd vierde. Laurine van Riessen eindigde als achtste.

Even later kreeg Kristina Grove dat ze toch geen wereldkampioen is. Ze is gediskwalificeerd vanwege het overschrijden van de lijn in de bocht. De titel gaat hierdoor naar Anni Friesinger. Ireen Wüst is tweede en het brons gaat nu naar Christine Nesbitt.

5.000 meter mannen:

Sven Kramer is voor het derde jaar op rij wereldkampioen geworden op de vijf kilometer. Hij bleef Havard Bøkko en Trevor Marsicano voor.

Marsicano en Fabris namen het tegen elkaar op en vochten een fascinerend duel uit. Uiteindelijk was het de Amerikaan die dankzij een paar sterke slotrondes die rit won en de snelste tijd tot dan toe noteerde, 6.20,06. Al snel bleek dat die tijd niet goed genoeg was voor de titel, want een rit later reed Bøkko met een vlak schema naar een snellere tijd, 6.18,02.

Het was echter weer ouderwets Sven Kramer die bijna elke ronde enkele tiendes sneller was en zo naar de snelste tijd reed, 6.16,20. Bob de Jong eindigde in 6.25,95 als vijfde, Carl Verheijen legde met 6.30,18 beslag op de zevende plaats.

Submitter:  Bron: FOK!sport