Tanzania zoekt moordenaars albino kinderen

President Jakaya Kikwete van Tanzania roept de bevolking op namen te noemen van magiërs. Met deze oproep hoopt hij de moordenaars te vinden van 45 albino kinderen die sinds eind 2007 ritueel zijn gedood.

De magiërs plegen de moorden niet zelf, maar kopen de lichaamsdelen van de albino kinderen op. Vooral in het noordwesten en zuiden van Tanzania zien medicijnmannen en -vrouwen in het haar, huid en geslachtsdelen van albino's ideale ingrediënten voor 'magische' toverdrankjes voor hun klanten.

Het geloof in magie en hekserij is op het platteland en in volkswijken van Tanzaniaanse steden nog sterk aanwezig. De drankjes van magiërs zouden onder andere rijkdom en geluk brengen, genezen tegen aids, onvruchtbaarheid en impotentie verhelpen en familieruzies oplossen.

In januari sprak Tanzania al een verbod uit tegen de praktijken van magiërs. De nieuwe presidentiële maatregel krijgt veel kritiek. Er wordt gevreesd dat veel Tanzanianen de oproep zullen misbruiken en onschuldigen anoniem aanwijzen als 'magiër'. Ook is het onmogelijk alle verdenkingen te onderzoeken met het huidige juridisch apparaat van het land.

Albino's worden in verschillende delen van Afrika ernstig gediscrimineerd. Het ontbreken van pigment maakt hen ongewenst voor sommige culturen.