Verdonk krabbelt terug: Sinke is onschuldig

Tweede Kamerlid Rita Verdonk heeft haar voormalige vertrouweling Ed Sinke ten onrechte beschuldigd van het doen van onrechtmatige betalingen. Dat heeft de leidster van Trots op Nederland vandaag bekendgemaakt. Verdonk beweerde aanvankelijk dat haar voormalige adviseur op computers had ingebroken en geld had verduisterd.

Na een gesprek met Sinke en een herbestudering van de rapporten over deze zaak, is Verdonk echter tot de conclusie gekomen dat Sinke onschuldig is. In een korte verklaring stelt ze dat ze Sinke had uitgenodigd voor een gesprek om een einde te kunnen maken aan deze slepende kwestie. Het was de eerste keer dat ze Sinke sprak sinds hij in juni vorig jaar vertrok. Volgens haar ging het om een open en constructief gesprek, waarin ze beiden in alle rust de oorzaak van de problemen konden doornemen. Verdonk stelt nu dat ze op basis van een verkeerde interpretatie van de informatie Sinke ten onrechte heeft beschuldigd. "Ed en ik hebben de strijdbijl begraven”, aldus Verdonk.

Sinke stelde in een eerste reactie dat hij blij is met de verklaring. Hij gaat ervan uit dat zijn ten onrechte besmeurde blazoen nu weer is gezuiverd. Daar was het hem om te doen. Over het gesprek, dat ze voerden zonder derden erbij, wil hij niets inhoudelijks zeggen. Wel geeft hij aan dat er niet is onderhandeld over bepaalde kwesties. Sinke wist ook niet wat Verdonk nu ging doen maar hij is blij dat hij de kwestie nu ook kan afsluiten. De aanklacht die hij zelf onlangs tegen Verdonk indiende wegens fraude en oplichting, zal hij intrekken.

Vorige week bleek dat Verdonk zelf in januari al de rechtszaak tegen Sinke stilletjes had afgeblazen. Ze had hem in oktober met veel bombarie beschuldigd van onrechtmatige betalingen ter hoogte van ruim 216.000 euro. Het bestuur van Trots op Nederland besloot de civiele procedure echter niet in gang te zetten. De reden daarvoor was dat de kosten van een rechtszaak niet zouden opwegen tegen de baten.


Verdonk krabbelt terug: Sinke is onschuldig  (foto: DAG)