Levenslang voor doodslag op Marlies van der Kouwe

Ryan P. (27) is vandaag op Curaçao veroordeeld tot levenslang voor doodslag op de Nederlandse apothekersassistente Marlies van der Kouwe op Bonaire. Dat is conform de eis die de officier van justitie twee weken geleden uitsprak.

De rechtbank acht moord niet bewezen, maar wel een zware vorm van doodslag. Uit het bewijs blijkt niet dat P. heeft gehandeld na kalm beraad, aldus de rechter. De zogenoemde gekwalificeerde doodslag wil zeggen dat P. Marlies heeft gedood om te voorkomen dat hij herkend zou worden. De verkrachting van Van der Kouwe die het Openbaar Ministerie hem verweet, is volgens de rechtbank ook niet bewezen. P. werd wel veroordeeld voor bedreiging en beroving van een andere vrouw.

P. heeft toegegeven dat hij de 24-jarige van der Kouwe heeft gewurgd, maar heeft de verkrachting steeds ontkend. Hij heeft gezegd dat hij de tas van de vrouw wilde stelen en dat hij haar daarom van haar fiets heeft getrokken. Toen zij zich verzette, zou hij haar hebben gewurgd.

Marlies van der Kouwe verdween in de nacht van 20 op 21 september vorig jaar op Bonaire, toen ze naar huis fietste in de wijk Hato. Pas een maand later werd haar stoffelijk overschot gevonden, ongeveer 10 kilometer van de plek van haar verdwijning.

De rechtbank rekent het Ryan P. zwaar aan dat hij na de dood van Marlies haar tas heeft meegenomen en haar spullen aan een vriend van hem heeft gegeven om te verkopen. Wanneer zij precies is gestorven, is volgens de rechters niet vast te stellen.

Volgens de reclassering en psychische rapporten is P. volledig toerekeningsvatbaar en is de kans dat hij in herhaling valt groot. Gezien zijn strafrechtelijke verleden, P. is twee keer veroordeeld wegens verkrachting, is hij een gevaar voor de samenleving, vindt de rechtbank.


Marlies van der Kouwe