Postbodes TNT moeten flink inleveren

Postbodes en sorteerders bij TNT Post gaan er per 1 april 5 procent in inkomen op achteruit. De komende jaren loopt dat geleidelijk op tot 15 procent. Dat staat in de nieuwe cao waarover TNT overeenstemming heeft bereikt met de vakbonden, zo meldde het bedrijf vandaag.

In de nieuwe cao ligt de beloning 15 procent lager. Zittende werknemers krijgen een overgangsregeling waardoor zij 95 procent van hun huidige inkomen behouden. De duur van die regeling hangt af van de leeftijd en het aantal dienstjaren. Werknemers van 50 jaar en ouder krijgen inkomenscompensatie tot aan hun pensioen.

De nieuwe cao leidt tot kostenbesparingen van 125 miljoen euro per jaar. De overgangsmaatregelen, waarbij werknemers ook gedurende vijf jaar een budget krijgen voor om- of bijscholing, kosten eenmalig 275 miljoen euro. TNT heeft verder beloofd dat de komende drie jaar geen gedwongen ontslagen zullen vallen.

De sterk versoberde arbeidsvoorwaarden in de driejarige arbeidsovereenkomst horen bij de plannen die TNT twee jaar geleden aankondigde om de kosten te verlagen. Het bedrijf krijgt minder post te verwerken door de opkomst van e-mail en internet en door de komst van concurrenten als Sandd en Selekt Mail.

Postbodes TNT moeten flink inleveren  (foto: ANP)