Complimentjes helpen echt

Een schouderklopje en een compliment helpen meetbaar bij patiënten met vaataandoeningen. Door steun uit de omgeving gaan deze patiënten gezonder eten en meer bewegen.

Dat heeft verpleegkundig specialist Berna Sol-de Rijk aangetoond met haar onderzoek naar nieuwe vormen van zorg voor mensen met vasculaire risicofactoren. Sol promoveert deze maand aan de Universiteit Utrecht op haar bevindingen.

Sol-de Rijk liet een groep risicopatiënten begeleiden door gespecialiseerde verpleegkundigen. Deze groep kreeg complimentjes en steun. De verpleegkundigen staken hen steeds een hart onder de riem, zodat de patiënten er op gingen vertrouwen dat zij hun eigen gezondheid blijvend konden verbeteren.

Na verloop van tijd daalde hun bloeddruk en het cholesterolgehalte in hun bloed aantoonbaar. In de controlegroep die op de gebruikelijke manier werd begeleid gebeurde niets bijzonders.

Schouderklopjes hielpen overigens in beide groepen niet om mensen te laten stoppen met roken. Ook hadden complimenten geen invloed op de bloedsuikerregulatie, waardoor hun diabetes door overgewicht zou kunnen verdwijnen.


Complimentjes helpen echt  (foto: DAG)