'Maximaal 20 keer minimum'

Topbestuurders mogen maximaal twintig maal meer verdienen dan hun laagst betaalde medewerker. Dat wordt de inzet van FNV Bondgenoten aan de cao-tafel. 's Lands grootste vakbond, voor onder meer de handel, metaal en dienstverlening, hoopt zo de topinkomens en bonussen aan banden te leggen.

Uit onderzoek van de Volkskrant naar de salarisontwikkeling tussen 1983 en 2007 bleek vorig jaar dat de top 44 keer modaal verdient, in 1983 was dit nog 16 keer. Het gemiddelde salaris bij de tophonderd van best verdienende bedrijven steeg van 225 duizend naar 1,3 miljoen euro.

FNV Bondgenoten wil voor de private sector de zogenoemde Wellink-norm introduceren. Nout Wellink, president van De Nederlandsche Bank, verdient ruim twintig maal het minimumloon, oftewel bijna 400 duizend euro.

De vakbond verwijst naar de commissie-Frijns die onlangs adviseerde over goed ondernemingsbestuur. 'De commissie bepleit een acceptabele relatie tussen het salaris van de top en dat van het cao-personeel', zegt voorzitter Henk van der Kolk van FNV Bondgenoten. 'Wellink is als toezichthouder op de bancaire sector een belangrijke speler in de private markt en dus een mooie meetlat. Omdat niet in elk bedrijf mensen het minimumloon verdienen, hebben wij er twintig maal het laagste salaris van gemaakt.'

Bij veel bedrijven ligt het laagste salaris rond de 130 procent van het minimumloon; veel topbestuurders zullen uitkomen op een half miljoen euro. De vakbond snijdt het punt alleen aan bij bedrijven waar het salaris van de top tot frustratie bij het personeel heeft geleid, waaronder Shell en KLM.


Agnes Jongerius van de FNV  (foto: DAG)