'Duitsers beter dan Nederlanders'

Je hoort het niet snel uit de mond van een Nederlander, maar Duitsers zijn beter. Althans volgens sociaal geograaf Paolo de Mas wel. De Duitsers zouden bij de integratie van Marokkanen betere resultaten boeken dan Nederland. De Mas is dé Marokko-kenner van Nederland. Hij beweert dat de aanpak van onze buren 'dempend op de criminaliteit' en de werkloosheid werkt. Zijn pleidooi luidt dan ook 'meer nadruk op autoriteit en rechtshandhaving' in Nederland.

Grote groepen Marokkanen in Nederland en Duitsland zijn afkomstig uit Noord-Marokko. Om precies te zijn, zijn ze afkomstig uit het Rif-gebied, dat door hasjhandel gedomineerd wordt. Riffijnen staan er in hun thuisland om bekend dat ze de autoriteiten wantrouwen en zich de wet niet laten voorschrijven. Hun handeltje, het verbouwen van hasj, werd jarenlang oogluikend toegestaan door de overheid. De drugsmokkel is een van de belangrijkste bronnen van inkomsten voor Riffijnen, zowel in Marokko als in Europa. 

De Mas, die al sinds de jaren zeventig onderzoek in Noord-Marokko doet, zegt: "Je moet die smokkel zien als een noodgedwongen levenswijze. Als de arbeidsmarkt niet werkt, zoek je alternatieven, zowel in Marokko als in Nederland. De problemen in Nederland met een deel van de Marokkaanse jongeren zijn deels cultureel bepaald, beïnvloed door onze straatcultuur, maar vooral ook het gevolg van een slechte doorstroming naar onze arbeidsmarkt."

In Nederland werden vorig jaar, volgens justitie, zestig Marokkanen uitgezet na het ontplooien van criminele activiteiten. De Mas: "Mogelijk dat men verder in Duitsland ook eerder grensstellend en corrigerend optreedt in scholen, in de samenleving en door justitie en politie." Ons buurland biedt betere opleidingstrajecten voor jongeren. Ook biedt de arbeidsmarkt daar betere mogelijkheden dan hier aldus de Mas. 

De Mas is als onderwijsattaché verbonden geweest aan de Nederlandse ambassade in Marokko. Ook was hij directeur van het Nederlands Instituut Marokko in Rabat. Op dit moment houdt hij zich bezig met de oprichting van het Marokko Instituut in Den Haag, een documentatiecentrum over Marokko en de Marokkaanse migratie.