Balkenende bezoekt Brazilië

Premier Jan Peter Balkenende brengt vandaag, morgen en overmorgen een officieel bezoek aan Brazilië. Verkeersminister Camiel Eurlings en een delegatie van ruim vijftig Nederlandse bedrijven vergezellen hem.

De reis is bedoeld om de politieke en economische banden tussen Nederland en Brazilië te versterken. Balkenende en Eurlings spreken in Sao Paulo met de Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva onder meer over de aanpak van de economische crisis. Op het programma staan ook bezoeken aan bedrijven die interessant zijn voor Nederlandse investeerders en producenten, zoals vliegtuigbouwer Embraer en oliemaatschappij Petrobras.

Maandag is Balkenende in Sao Paulo, dinsdag vliegt hij door naar Rio de Janeiro. Daar heeft hij een ontmoeting met onder anderen Mayra Avellar Neves. Deze jonge vrouw woont in een sloppenwijk in Rio de Janeiro en kreeg vorig jaar de Kindervredesprijs voor haar inzet daar.

Het bezoek van Balkenende volgt op het tweedaagse staatsbezoek dat de Braziliaanse president vorig jaar april aan Nederland bracht. Koningin Beatrix bracht in 2003 een staatsbezoek aan Brazilië. In het grootste land in Zuid-Amerika wonen naar schatting negenduizend Nederlanders.