Fotograaf pikt jatwerk blondine niet

Fotograaf Martin Mooij is het zat dat een paar van zijn foto's continu in de media opduiken, zonder dat hij er een euro voor ziet. Het gaat om foto's van een blondine tijdens de nieuwjaarsduik. De grote buste van de dame in kwestie zorgde voor flink wat beroering. De 17-jarige Luca Prins (inmiddels 18), zoals ze heet, was daarna te zien in verschillende televisieprogramma's en ook de foto's werden getoond.

De fotograaf komt nu in actie en heeft juristen van de Nederlandse Vereniging van Journalisten ingeschakeld. "Ik wil mijn recht halen, betaald krijgen", zo zegt hij. Hij heeft 40 zaken tegen "televisieprogramma’s tot schimmige weblogs en alles daartussenin", zegt de fotograaf.

"Dat is niet alleen een principekwestie", zegt hij. "Ik ben gewoon uit op mijn salaris; ik lééf van die foto’s." Hij beaamt dat de klachten aan het adres van tientallen websites nog een hele kluif kunnen worden. Maar van een partij als het Vlaamse De Standaard verwacht hij meer. Die krant plaatste zonder te betalen de foto bij een interview met het meisje. "Dat vind ik echt onbegrijpelijk van een grote nationale krant."

Ook RTL Boulevard krijgt al maanden rekeningen, maar zonder resultaat.