Dow Jones naar laagste niveau sinds 1997

De effectenbeurzen in New York hebben vandaag weer forse verliezen geleden. Beleggers betwijfelden of de Amerikaanse overheid er op korte termijn in zal slagen om het bankwezen te stabiliseren. Ook bleven er zorgen over de winsten in het bedrijfsleven. Technologiefondsen stonden het meest onder druk.

De Dow-Jonesindex van dertig grote fondsen eindigde met een verlies van 3,4 procent op 7114,78 punten, het laagste niveau in bijna twaalf jaar. De S&P 500 daalde ook tot de laagste slotstand sinds 1997. De breed samengestelde graadmeter verloor 3,5 procent tot 743,33 punten. De Nasdaq-index, een belangrijke barometer voor de technologiesector, zakte 3,7 procent tot 1387,72 punten.

Aanvankelijk reageerden beleggers nog positief op berichten dat de Amerikaanse regering een aanzienlijk belang zal nemen in de financiële gigant Citigroup. Naarmate de handel vorderde, kregen zorgen weer de overhand.

Citigroup eindigde nog wel bijna 10 procent hoger op 2,14 dollar, maar het aandeel noteerde kortstondig een koers van 2,48 dollar. Ook Bank of America, dat mogelijk ook nieuwe steun krijgt van de overheid, zag de koerswinst van eerder op de dag sterk afbrokkelen.

De maatregelen die de regering van president Obama heeft getroffen, hebben tot dusver weinig vertrouwen gewekt. Ook vandaag niet. Obama kondigde aan dat hij het Amerikaanse begrotingstekort in 2013 wil hebben gehalveerd. Hij beklemtoonde dat de pogingen om met een stimuleringspakket van bijna 800 miljard dollar de economie weer op gang te krijgen, doel zouden missen wanneer de Amerikaanse regering nalaat haar uitgaven te beheersen.

Technologiebedrijven stonden onder druk doordat beleggers zich zorgen maakten over dalende investeringen in de sector. IBM en Microsoft verloren bijvoorbeeld dik 4 procent aan beurswaarde, Intel daalde meer dan 5 procent. Apple, een belangrijk aandeel in de Nasdaq, moest meer dan 4 procent prijsgeven.

Op de New Yorkse valutamarkt kostte de euro 1,2705 dollar. Aan het einde van de Europese handel stond de munteenheid iets hoger, op 1,2735 dollar. Een vat Amerikaanse olie werd bijna 5 procent goedkoper op 38,09 dollar.

"Ik had boer moeten worden."  (foto: ANP)