Stil stadsverkeer met elektrische auto en brommer

Het is geen alternatief voor de zware vrachtauto, maar in de tweede helft van deze eeuw kan 90 procent van de kilometers worden gereden in elektrische auto's. Dat voorspelt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) maandag.

Elektrisch rijden hoeft volgens het PBL niet duurder te zijn. En op termijn helpt het de uitstoot van broeikasgassen met 80 tot 90 procent te verminderen terwijl ook de herrie afneemt. Vooral het stadsverkeer wordt aanmerkelijk stiller, helemaal als ook het geluid van de optrekkende brommers verdwijnt omdat ook brommers en scooters elektrisch gaan rijden.

In tegenstelling tot de gewone auto, produceert de elektrische wagen geen CO2. Door de wagens 's nachts op te laden, kan windenergie worden benut. Op korte termijn is de elektrische auto nog niet gebruiksvriendelijk genoeg, vindt het PBL. De accu is duur, de actieradius beperkt, het opladen duurt lang en ook moeten er meer oplaadpunten waar 'elektriciteit-tankers' na hooguit tien minuten klaar zijn.

De hybride-auto die met een stekker oplaadbaar is, is dan een beter alternatief, denkt het PBL. Met de hybride kan 50 kilometer elektrisch worden gereden en daarna kan worden overgeschakeld op 'oude' brandstoffen. Ook dit leidt volgens de cijferaars al tot een halvering van de CO2-uitstoot.

De hybride-auto in de tweede helft van deze eeuw   (foto: ANP)